Blogi: Rioni laajeni Turkuun – miten sujui uuden ravintolan avaaminen?


Julkaistu: 02.04.2020

Georgialaista ruokaa tarjoava Rioni avasi keväällä 2019 Turkuun toisen ravintolansa. Restaone oli mukana ravintolan suunnittelijana ja kalustajana sekä ammattikeittiölaite-, kattaus- ja keittiötarviketoimittajana. Rionin miehensä kanssa perustanut Sini Salminen kertoo, mitä kaikkea uuden ravintolan avaamisessa piti huomioida ja millaista apua he saivat Restaonelta.

 

Ravintolasuunnittelu helpotti perustajien töitä

Noin vuotta aiemmin avattu Espoon Rioni oli perustajakaksikon ensimmäinen ravintola. Restaone oli mukana jo tuolloin, mutta Turun ravintolaa suunniteltaessa yhteistyö laajeni entisestään. Itse asiassa yksi ensimmäisistä asioista, joita Sini Salminen teki uuden ravintolan perustamispäätöksen synnyttyä, oli ottaa yhteyttä Restaoneen.

Salminen tuntee alan yritykset aiempien ravintola-alan töidensä puolesta. Siksi hänen oli helppo vertailla palveluntarjoajia.

- Restaone oli itsestään selvä valinta, sillä tiesin saavani sieltä kokonaisvaltaista palvelua, Salminen toteaa.

Turun ravintola sijaitsee ostoskeskuksessa, jonka vastuulla oli tilan remontointi. Ravintolan avaajien tehtäväksi jäi tilojen suunnittelu, josta Restaone otti vetovastuun. Restaone piirsi tiloista pohjakuvat, joiden perusteella tehtiin esimerkiksi putki- ja sähkötyöt. He toimivat koko ajan yhteistyössä remontoijien kanssa.

- Oli mukavaa, kun ammattilaiset olivat tekemässä asioita ja pystyin itse keskittymään designissa siihen, mikä on minulle tärkeää. Kiersin kierrätyskeskuksia ja vanhojen tavaroiden kauppoja, joista löysin sisustukseen kaikkea mielenkiintoista.

3D-malli tilasta

3D-malli ravintolatilasta

 

Saumatonta yhteistyötä

Salminen kertoo olevansa tyytyväinen Restaonen kokonaisvaltaiseen palveluun. Kun lähes kaikki keittiötarvikkeet ja laitteet tulevat samalta toimittajalta, he tietävät aina minne ottaa yhteyttä, jos jotain puuttuu tai rikkoutuu. Hän myös kiittää palveluiden joustavuudesta.

- Yhteistyö Restaonen kanssa on sujunut täysin saumattomasti. Voimme olla helposti yhteydessä omaan edustajaamme. Hänet saa hyvin kiinni ja jos tulee ongelmia, asiat hoidetaan välittömästi. Samoin pienet tilaukset hoidetaan nopeasti ja joustavasti.

Salminen myöntää, ettei itse ole kovin järjestelmällinen. Hänen työtään helpottaa se, että Restaonella on tiedossa heidän tilauskantansa. Jos hän pyytää kiireen keskellä vaikka viinilaseja rikkoutuneiden tilalle, Restaonelta löytyy tieto aiemmasta tilauksesta.

 

Miten varautua ravintolan avaamiseen?

Salminen muistuttaa, että uuden ravintolan perustamiseen kannattaa aina valmistautua hyvissä ajoin. Liiketoimintasuunnitelman luominen ja tilojen löytäminen vaativat aikaa.

- Kaikkein hankalinta ravintolan perustamisessa on oikean paikan löytäminen. Mikään ei ole niin tärkeää, Salminen muistuttaa.

Rionin perustajilla kävi tilojen kanssa hyvä tuuri, sillä Turun ravintola on keskeisellä sijainnilla. He kävivät katsomassa myös toista paikkaa, jonka Salminen epäili kuitenkin olevan liian syrjässä, vaikka se oli vain parin korttelin päässä ydinkeskustasta. Myöhemmin hänen turkulaiset tuttunsa ovat sanoneet hänen olleen aivan oikeassa.

Sijainnin lisäksi tiloja valittaessa pitää huomioida, sopivatko ne ravintolatoimintaan, sillä tilojen remontointi ravintolaksi vaatii paljon pääomaa.

- Suomessa on niin paljon teknisiä vaatimuksia ravintolatilalle, ettei ravintolaa voi perustaa minne tahansa. Tiloissa pitää olla tietynlainen ilmanvaihto sekä ruoan valmistukseen omat putket, joiden vieminen katolle kaupunkitiloissa on järkyttävän kallista, jos siihen saa ylipäänsä luvan.

Turun ravintola ei suinkaan jää perustajien viimeiseksi, sillä suunnitteilla on kolmas Rioni Helsinkiin. Uuden ravintolan perustamisesta haaveilevalle Salmisella on pari arvokasta vinkkiä:

- Älä aliarvioi markkinoinnin merkitystä. Usko omaan konseptiisi, sen sijaan että kuuntelisit liikaa toisten ajatuksia. Kuuntele toki hyviä neuvoja, mutta suodata niitä.